Кавун – корисні властивості, вплив на серце та потенцію
Кавун на 92% складається з води і через це містить в собі небагато вітамінів та мінералів. Однак в кавунах високий вміст антиоксидантів, які затримують процес старіння та гальмують розвиток ракових клітин, а цитрулін - амінокислота, яка підтримує роботу серця, прискорює процес регенерації м’язів у спортсменів і діє як віагра.
Крім того, кавун є сечогінним засобом, саме тому його рекомендують при захворюваннях нирок та інфекціях сечовивідних шляхів. Кавун також сприятливо впливає на травну систему та покращує обмін речовин. Крім того, активні компоненти, що містяться в кавуні, підтримують роботу кровоносної системи, виганяють шкідливі сполуки, що накопичуються в м’язах під час інтенсивних фізичних вправах.
Це багате джерело речовин, які контролюють рівень тригліцеридів у крові та забезпечують нормальний артеріальний тиск, запобігаючи тим самим серцеві захворювання:
Каротиноїди - антиоксиданти та природні пігменти, які відповідають за червоний колір м’якоті кавуна. Основним представником каротиноїдів є лікопен, який перешкоджає окисленню холестерину, тим самим знижуючи тиск у венах та артеріях. Крім того, він гальмує розростання вільних радикалів у судинах, що може спричиняти їх механічне пошкодження. Лікопен також знижує ризик раку, раку передміхурової залози. У 100 г свіжого, червоного кавуна міститься 4532 мкг лікопіну, тоді як помідор, який найчастіше рекомендують людям із серцевими захворюваннями, лише 2573 мкг. Варто знати, що чим легша м'якоть кавуна, тим менша кількість каротиноїдів.
Вітамін А і вітамін С - це також антиоксиданти, які допомагають знизити артеріальний тиск, знижуючи тим самим ризик серцевого нападу або інсульту.
Калій допомагає контролювати артеріальний тиск, тому що прискорює виведення зайвого натрію з організму (який відповідає за гіпертонію), гальмує атеросклеротичні процеси в судинах.
Магній покращує еластичність судин, завдяки чому кров може вільно протікати по них. Крім того, він запобігає зниженню рівня калію та збільшенню натрію в організмі.
Цитрулін - присутні в м’якоті і шкірці кавуна, цитрулін - це органічна хімічна сполука з групи α-амінокислот, похідний орнітину. Після потрапляння в організм цитрулін перетворюється на L-аргінін - амінокислоту, яка підвищує рівень оксиду азоту, через що судини розслабляються.
Згідно з дослідженнями, кавун є найбагатшим джерелом природного L-цитруліну (в 100 г - 300 мг). Професори Артуро Фігероа та Бахрам Арджманді з Державного університету Флориди встановили, що прийом 6 грамів L-цитруліну з екстракту кавуна щодня протягом 6 тижнів призводить до поліпшення артеріальної функції і, отже, до зниження артеріального тиску у пацієнтів з гіпертонією
Завдяки цитруліну кавун також може посилити сексуальне бажання. Цитрулін розслаблює судини і покращує кровообіг, що добре для статевої функції. За словами Біми Патіл, директора Центру удосконалення фруктів та овочів університету Техасу A&M, кавун можна використовувати як для запобігання, так і для лікування проблем з ерекцією.