Відновлення та захист печінки: основні рекомендації та поради

Печінка в організмі працює як фільтр, попередньо збираючи всі шкідливі речовини та токсини, щоб через деякий час їх повністю вивести. Додатково вона є важливим інструментом для проведення білкового та ліпідного обміну. Численні фактори негативно впливають на неї, включаючи стреси, погану екологію, нестабільне харчування, куріння, постійне лікування медикаментами та багато іншого.

Ознаками слабкої роботи печінки може послужити больовий синдром у м'язах, втома, схильність до стресових станів та депресії. Як профілактика та лікування завжди можна прийняти препарат regenil hepa, у складі якого використовується революційна формула фосфоліпідів, холіну, вітаміну B12 та інших компонентів. Додатково для усунення неприємних ознак печінки необхідно стабілізувати харчування та постійно займатись фізичними вправами.

Як відновити печінку?

Важливо розуміти ступінь тяжкості захворювання, адже іноді звичайне переїдання може вплинути, а в інших випадках стабільний прийом медикаментів. Достатньо влаштувати для печінки легкий відпочинок, включаючи:

  • помірне харчування (їжу потрібно готувати на пару або відварювати, напівфабрикати використовувати заборонено);

  • жодного алкоголю та газованих напоїв (виключити солодку та мінеральну воду, будь-які види алкогольних продуктів);

  • мінімум лікарських препаратів (необхідно приймати лише те, що життєво необхідне людині).

Не зайвим буде вранці пити склянку теплої води та лимонний сік, а увечері ложку оливкової олії.

Корисні продукти для печінки

Як доповнення поряд із препаратами для очищення печінки можна використовувати найпростіші продукти:

  • міцну каву;

  • кисломолочні продукти;

  • курячі яйця;

  • виноград;

  • нежирні сорти риби;

  • капуста;

  • тушковані та запечені овочі.

Вода повинна бути фільтрованою і без газу, розбавлений сік, а замість кави або чорного чаю можна насолодитися зеленим чаєм.

Що шкодить печінці?

Це ключовий орган для детоксикації, тому йому шкодять багато продуктів. Перший і, мабуть, найголовніший чинник негативного впливу – алкоголь. Багато хто його вживає бездумно, що в результаті призводить до розвитку цирозу та раку.

На другому місці можна відзначити жирну їжу, напівфабрикати та фаст-фуд. Тварини та рослинні транс-жири найшкідливіші в таких продуктах. Ріпакова або пальмова олія призводить до закупорки судин, вироблення жовчі порушується, що в результаті може призвести до гепатозу. Будь-які лікарські препарати також шкодять печінці, тому слід контролювати їх прийом або постаратися відмовитися.