Ожина. Якими вітамінами та мінералами багата ожина?

Ожина має безліч оздоровчих властивостей. Завдяки сильним антиоксидантів, які є інгібіторами канцерогенів, вони є одним з основних елементів протиракової дієти. Ожина також є багатим джерелом клітковини, що знижує засвоєння нездорових жирів, і, таким чином, знижує ризик серцевих захворювань. Крім того, вона прискорює обмін речовин, роблячи їх бажаним компонентом дієти для схуднення.

Ожина, зовні схожа на малину, але її пагони довші і набагато більш колючі, ніж пагони малини, а плоди зазвичай темно-фіолетові або чорні.

Цілющі властивості ожини вже використовуються в традиційній народній медицині. Ожиновий сік застосовували при застуді та для зміцнення організму.

У свою чергу, настій листя застосовували проти діареї, а відвар при лихоманці та грипі.

Завдяки високому вмісту антиоксидантів, ожина була внесена до списку ORAC (Oxygen Radiical Absorbance Capacity), тобто до списку продуктів, які захищають організм від згубного впливу реактивних форм кисню. За словами доктора Рональда Пріорі з Департаменту дослідницької служби Міністерства сільського господарства США, "збільшуючи споживання фруктів і овочів, особливо тих, що мають високе значення ORAC, ви зможете значно підвищити рівень антиоксидантів у крові в межах до 15-20 відсотків".

Ожина підтримує роботу кровоносної системи завдяки вмісту 3 речовин:

антоціани - підвищують еластичність капілярів і зміцнюють і детоксикують серце;

вітамін С, який підвищує стійкість клітин. Добова потреба у вітаміні С становить 70 мг. У 100 г ожини міститься 21 мг цього цінного вітаміну, тому склянка ожини покриває 60%. щоденної потреби в аскорбіновій кислоті.

клітковина - одна склянка ожини покриває 30 відсотків щоденної потреби у клітковині, яка обмежує всмоктування нездорових жирів і тим самим знижує ризик серцевих захворювань; проте клітковина знижує біодоступність всіх речовин, тому нею не можна зловживати.

Ожина може запобігти захворюванням очей

Завдяки високому вмісту вітамінів С і Е ожина може знизити ризик розвитку серйозної дегенерації макули. Ризик виникнення цього хронічного, прогресуючого захворювання очей також знижується цими антоціанами, які борються з будь-яким запаленням сітківки ока та знижують високий артеріальний тиск, що є фактором ризику розвитку AMD.

Ожина для здорових кісток

Вітамін К, що міститься в ожині, відіграє важливу роль у формуванні правильної форми остеокальцину (білка, який знаходиться в кістковій тканині). Дефіцит вітаміну К може призвести до неправильного вироблення остеокальцину, що, в свою чергу, може зменшити щільність кісток і збільшити ризик переломів.

Крім того, ожина містить два взаємодіючих мінерали: кальцій та магній, які беруть участь у формуванні кісткової тканини. Магній необхідний для правильного засвоєння кальцію в кістках, тоді як кальцій - основний будівельний блок кісток.

Ожина полегшить симптоми ПМС та менопаузи

Фітоестрогени, що містяться в ожині - це природні рослинні естрогени, які діють в організмі людини як жіночі гормони. Тому вони можуть допомогти полегшити загальні симптоми ПМС та навіть симптоми менопаузи, включаючи найсильніші спалахи.

Ожина регулює рівень цукру в крові

Ожина належить до продуктів з низьким глікемічним індексом (IG ожина = 25), тому їх можна вживати діабетикам.

Тим більше, що вона містить велику кількість клітковини, що уповільнює всмоктування вуглеводів у травному тракті, що допомагає підтримувати постійний рівень цукру в крові.

Крім того, дослідники університету Іллінойсу встановили, що ожина також містить інші сполуки, які ефективно пригнічують ферменти, відповідальні за поглинання вуглеводів.

Ожина і схуднення

Ожина, завдяки своїй низькій калорійності (43 ккал в 100 г), є відмінним компонентом дієти для схуднення. Крім того, вона є багатим джерелом пектину - розчинної харчової клітковини, яка під впливом води збільшує свій об’єм і надовго наповнює шлунок, даруючи відчуття ситості.

В одній чашці ожини міститься близько 8 з 25 грам клітковини, яка потрібна нашому організму щодня.

Ожина - використання в косметиці

В ожині міститься велика кількість вітаміну Е. Крім того, вона є джерелом багатьох антиоксидантів, які затримують процес старіння шкіри (крім іншого, вони захищають шкіру від пошкоджень, спричинених надмірним впливом сонця, прискорюють синтез колагену і зміцнюють крихкі судини).

ожина властивості ожини